Koninginnepasteitje uit: De draaischijf

 Eetscène uit: De draaischijf - Tom Lanoye

Het koninginnehapje dat we hadden gekozen als voorgerecht viel zichtbaar in de smaak bij onze nieuwe Stadtkommissar. Hij tilde eerst met zijn vork het hoedje op van de pastei, met reeds een hapje van het vulsel erbij, stak het in zijn mond en begon langzaam en geamuseerd te kauwen, het hoofd schuin. Daarna sneed hij aan één kant het torentje open - een croustade van bladerdeeg, vooraf extra knapperig gemaakt in de oven en pas vlak voor het serveren gevuld. Gefascineerd bekeek de Stadtkommissar de lichtbeige ragout die traag tevoorschijn tuimelde. 

Over het boek

Deze prachtige roman van Tom Lanoye besprak ik al uitgebreid in een eerdere post, zie hier

Recept: koninginnepasteitjes gevuld met kippenragout

Voor 4 personen

  • 4 bladerdeeg pasteitjes , kant-en-klaar verkrijgbaar
  • 600 gram kippendijvlees, in blokjes
  • doosje kastanjechampignons
  • 2 sjalotten, heel fijn gesnipperd
  • 1 kleine winterpeen, in stukken
  • 1 prei, in stukken
  • 2 gedroogde laurierblaadjes
  • 2 takjes verse selderij
  • 1 kippenbouillonblokje
  • zout & peper 
  • 50 gram roomboter (ongezouten) 
  • 50 gram bloem
  • beetje boter om champignons te bakken

Zet de kipstukjes met de prei, winterpeen, laurier, selderij en het bouillonblokje op met 1/2 liter water. Breng aan de kook en laat de kip op zacht vuur garen, ca. 3 kwartier. Haal de kipstukjes uit de bouillon en zeef de bouillon. Snijd de kip eventueel in nog wat kleinere stukjes. 

Maak de champignons schoon met een borsteltje. Ontdoe ze van de steeltjes (mogen weg) en hak de hoedjes fijn.Laat wat boter lichtbruin worden in een koekenpan en fruit hierin de sjalotjes lichtbruin. Voeg de champignons toe en fruit mee tot alles mooi goudbruin is. Zet even opzij. 

Smelt de 50 gram boter in een kleine pan met dikke bodem en roer de bloem erdoor. Blijf roeren, op laag vuur, en zorg dat het niet te bruin wordt! Giet dan scheut voor scheut de gezeefde bouillon erbij. Blijf roeren, zodat eventuele klontjes verdwijnen; het moet een gladde ragout worden. Doe er op het laatst de kipstukjes en de champignons/ sjalotjes bij. Breng op smaak met zout en peper. 

Warm voor het opdienen de pasteibakjes even op in een voorverwarmde oven (op tijd aan zetten 😊). Haal de dekseltjes ervan af en vul de warme bakjes met de ragout. Plaats de dekseltjes er weer op. 

Smullen maar!


Madeleine





Reacties