Nog meer Faust/ Mefisto

 Duivelse verleiding

In mijn vorige post vertelde ik hoe de hoofdpersonen uit De Draaischijf (van Tom Laonoye) en Mefisto (van Klaus Mann) 'verleid' worden om te collaboreren met de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Beide romans spelen in de theaterwereld. Hieronder geef ik je nog een paar boekentips, waarin ditzelfde 'Faust'-thema ook voorkomt, zij het op weer heel andere wijze: 

De Noodzaak - Stephen King. In deze thriller neemt een vreemde figuur , genaamd Leland Gaunt, zijn intrek in een oude stoffige winkel in het Amerikaanse stadje Castle Rock. En wie er ook in de winkel binnenkomt, steeds vindt die persoon er precies datgene waar hij/ zij altijd al naar op zoek was. Maar de prijs die ze moeten betalen is hoog. Al gauw loopt de situatie in het stadje compleet uit de hand...


Het spel van de engel - Carlos Ruiz Zafon. In dit tweede deel uit het vierluik "Kerkhof der vergeten Boeken", wordt  hoofdpersoon Daniel Martin verleid door een Faust-achtige figuur: de uitgever Corelli. Die vraagt hem het ultieme boek te schrijven waarin zijn nieuwe religie wordt verwoord. Hierdoor wordt het leven van Daniel op onaangename wijze helemaal overhoop gegooid. Ik vond dit een veel duisterder boek (met nogal wat magische. bovennaturlijke trekjes) dan deel 1: De schaduw van de wind. Heel vel personages, veel verwikkelingen en verschillende verhaallijnen. Het lijkt in veel dingen op het eerste deel: ook hier is sprake van een schrijver die zich identificeert met een 'verdwenen' schrijver, van een verloren jeugdliefde...Maar toch met veel plezier gelezen!

 Dr. Faustus - Thomas Mann. De figuur van Faust prikkelt de fantasie van veel schrijvers, ook die van Thomas Mann, vader van Klaus Mann (zie vorige post). In deze roman beschrijft Mann het leven van de (fictieve) componist Adrian Leverkühn, die zijn ziel aan de duivel verkoopt om de prachtigste composities te kunnen schrijven. Het boek kwam uit in 1949 en  zou je ook kunnen lezen als een analyse van de opkomst van het fascisme in Duitsland. 

Ook leuk om te lezen : 

De duivelskunstenaar - Pieter Steinz. Johannes Faust leefde van 1480 tot 1540. Er is niet zoveel over hem bekend: hij was o.a. sterrenwichelaar, waarzegger en alchemist. Pieter Steinz gaat op reis door Europa, op zoek naar de 'ziel' van Faust. Ook gaat Steinz in op de vele schrijvers die geïnspireerd zijn door deze figuur of door Goethe's (oer-)Faust. 

Dan tenslotte nog een leuke film uit 1977 met het Faust-thema: 

The devil's advocate van regisseur Taylor Hackford, waarin een jonge advocaat (gespeeld door Keanu Reeves) voor roem & geld zijn ziel en zaligheid verkoopt aan een duivelse Al Pacino. 


Veel kijk- en leesplezier!

Lieve groet, 

Madeleine 


Reacties