Pisang goreng uit: Honolulu King

 Eetscène uit : Honolulu King van Anne-Gine Goemans 


Ruim zeventig jaar later zorgt de geur van de in olie sidderende bananen voor herinneringen die zo hevig binnenwalsen dat het Hardy duizelt. Vermoeid gaat hij op een kruk naast de wok zitten. [...] Op de tuintafel waar de wokbrander staat, liggen de pisang gorengs uitgestald. Zijn dochter Aswani zou misselijk worden bij de aanblik. De straattegels onder de tafel zijn bezaaid met witte deegspetters. Overal liggen bruin-gele bananenschillen. Als Christina nog thuis zou zijn, zou hem deze bende nooit overkomen. Zij hield hem scherp, maar het lukt hem niet meer om de chaos voor te blijven. Wat heb je aan herinneringen? 

Over het boek

In 2015 kwam Honolulu King uit, de derde roman van Anne-Gine Goemans, gebaseerd op ware feiten. Hoofdpersoon is de tachtigjarige Indische Hardy. Hardy runt een kleine Indische toko in Haarlem en beheert daarnaast een soort 'geheugenbank' voor de Indische verhalen van vrienden en bekenden. Herinneringen spelen een belangrijke rol in dit verhaal en vooral ook, hoe je soms verstrikt kunt raken in je herinneringen, zodat je niet meer weet wat nu echt gebeurd is en wat achteraf verzonnen. 

Al eerder schreef ik een post over dit  prachtige boek (klik hier); daar vind je meer info over de inhoud. 

Recept: pisang goreng 

  • 4 bananen (ik neem het liefst de net-niet rijpe) 
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei
  • 1 dl halfvolle melk
  • mespuntje zout
  • mespuntje djahé (gemberpoeder) 
  • zonnebloemolie om in te bakken

Maak een beslagje van het bakmeel, het ei, de melk, zout en djahé. Pel de bananen en snijd ze zowel in de lengte als de breedte doormidden (je krijgt 4 stukken per banaan dus) . Zorg voor voldoende olie in de pan en maak deze heet. (je kan altijd checken of het heet genoeg is door een druppel beslag erin te doen). Dompel de banaanstukjes in het beslag en bak ze in de hete olie goudbruin, eerst de ene kant dan de andere. 

Selamat makang! 


Madeleine


Honolulu King - Anne-Gine Goemans ISBN 978 90 414 2522 5



Reacties