Drie keer "De vondeling"

 Zelfde titel - heel ander verhaal

Onlangs las ik twee romans  met exact dezelfde titel:  De vondeling. En eerder al las ik De vondeling van Sarah Meuleman. Grappig toch, drie heel verschillende boeken met dezelfde titel, geschreven door drie verschillende auteurs. Ik geef een korte inhoud van alle drie: 

De vondeling - Eva Maria Staal 

Dit is een autobiografische roman. Hoofdpersoon Agnes zit aan het sterfbed van haar vader en vraagt zich af of hij wel ooit echt van haar gehouden heeft. Als klein meisje was de band met haar vader heel hecht. Opeens werd alles anders en veranderde haar vaders liefde in afwijzing. Onder aanmoediging van haar dochter Lima gaat Agnes op zoek naar de gebeurtenis die ten grondslag moet liggen aan die afwijzing. 

Agnes begint een soort dagboek, waarin ze haar vader een stem geeft; later ontdekt ze een echt dagboek van haar vader en komt ze er langzaam achter welke verschrikkingen hij heeft moeten doorstaan in de Tweede Wereldoorlog. Ook komt ze uiteindelijk erachter welke gebeurtenis zo'n impact heeft gehad dat haar vader zich van haar afkeerde. 

Ook lezen we het verhaal van Lima, een door Agnes geadopteerde Chinese vondeling. Toen Agnes haar ophaalde als baby, voelde ze geen liefde voor haar. "Ik gedroeg me als een gorillawijfje dat maar half begrijpt dat ze een jong heeft gebaard en niet weet wat ze ermee moet." Kun je wel houden van andermans kind? Agnes' huwelijk loopt stuk op die hele adoptie, maar inmiddels houdt Agnes zielsveel van haar dochter. Deze liefde en Lima's aanmoediging zorgen ervoor dat Agnes op zoek gaat naar het verleden van haar vader en haar band met hem.

Een prachtig verhaal over hoe een traumatische ervaring doorwerkt in een gezin, over de liefde tussen ouder en kind, over je ontfermen over iemand anders. 

De vondeling - Stacey Hall  

Een heerlijk verhaal om in weg te duiken op een regenachtige herfstdag (gaan ongetwijfeld weer komen). Schenk een kop thee in en geniet van deze historische roman. Het verhaal speelt midden 18e eeuw, in London. Het arme meisje Bess raakt zwanger; vader is niet in beeld. Er rest haar niets anders dan het meisje naar The Foundling Hospital te brengen. Een plek waar arme kinderen worden opgevangen; binnen 6 jaar kunnen ze daar weer worden opgehaald door de moeder. Zo niet, dan worden ze geadopteerd. 

Na bijna 6 jaar heeft Bess voldoende geld gespaard om voor haar kind te kunnen zorgen. Maar als ze zich meldt bij het Hospital, blijkt dat het kind allang is opgehaald. Enkele dagen nadat Bess haar daar had afgestaan zelfs. Door wie? Door haarzelf, zo wordt haar verteld !

Wie heeft zich destijds voor Bess uitgegeven? En waar ís haar dochter nu? Met hulp van ene dokter Mead gaat Bess op zoek naar haar kind en komt daarbij in contact met de 'betere' kringen in London. 

Hoogstaande literatuur is dit niet, wel een fijn spannend en romantisch verhaal. 

De vondeling van Sarah Meuleman  

Hierover schreef ik al eerder (hier).  Dit verhaal  wordt verteld in drie tijdslagen, die steeds worden afgewisseld in het boek. In 1968 vindt de 8 jarige Robin een dode baby in de branding. Als ze even later terugkomt met haar moeder, is de baby spoorloos verdwenen. Niemand die iets weet of heeft gezien. Robins vondst wordt afgedaan als fantasie. In 1990 keert Robin terug naar de Isles of Scilly om uit te zoeken wat er destijds is gebeurd. En dat verhaal wordt vervolgens door een bejaarde dame in 2035 doorverteld aan haar schoonheidsspecialiste Rebecca.

Meuleman tekent prachtig de sfeer op het eiland, de ruige natuur en de gesloten gemeenschap, die niets moet hebben van buitenstaanders en pottenkijkers.
Het boek gaat over de kracht van herinneringen, hoe die ons en ons leven vormen, en hoe wij zelf onze herinneringen vormgeven.


Ik wens je veel leesplezier met al deze 'vondelingen'.

Madeleine


De vondeling - Eva Maria Staal        ISBN 978 90 446 3476 1

De vondeling - Stacey Hall               ISBN 978 90 443 60578

De vondeling - Sarah Meuleman      ISBN 978 90 488 3331 3


Reacties