3 Sarah's

Thrillers
Vroeger las ik veel vaker  thrillers dan nu. Weet eigenlijk niet waarom, vind het nog steeds een heerlijk genre. Maar voorheen kon ik bijvoorbeeld niet wachten tot de nieuwste Elizabeth George uitkwam (jeweetwel, over inspector Linley) of de nieuwste Nicci French....
Nu heb ik dat niet meer zo, ik snoep af en toe eens een thriller weg. En, dat is ook waar, ik heb een paar keer teleurgesteld een boek weggelegd dat bij lezing lang niet zo spannend bleek als ik tevoren dacht. Bovendien, er is nog zóveel ander leuks om  te lezen, kom gewoonweg nauwelijks aan thrillers toe!

Spannende romans
Onlangs las ik drie romans, die weliswaar niet onder het thriller-genre vallen, maar toch behoorlijk spannend zijn. Allemaal geschreven door een 'Sarah' :
"De vondeling"  van Sarah Meuleman
"Geestgrond"     van Sarah Moss
"Het monster van Essex" van Sarah Perry
Drie heel verschillende verhalen. Heb genoten van alle drie.

"Geestgrond"
"Geestgrond" had ik nog maar net gekocht en in één leessessie verslonden. Het is een duister verhaal waarin de achttienjarige Silvie met haar ouders meedoet aan een archeologisch experiment. Samen met een professor en zijn drie studenten proberen ze een zomer lang in de natuur te leven zoals de veenmensen dat duizenden jaren geleden deden. Silvie's vader is een wispelturige en gewelddadige man die zijn vrouw en dochter onderdrukt en mishandelt.
Het boek opent met een gruwelijke scene waarin een veenmeisje wordt geofferd en het moeras in wordt gedreven. Ook Silvie kan, net als het veenmeisje, in haar leven geen kant op; ze wordt kortgehouden en geslagen door haar vader. Door de aanwezigheid van Molly, éen van de studenten, gaat ze zich langzaam meer afvragen over zichzelf en de familieverhoudingen.
De angst voor de vader, het gepraat over veenlijken, scènes in het donker, de ruige natuur, het schuiven tussen fictie en werkelijkheid, dat alles zorgt voor een beklemmende sfeer; je móet dit boek wel in éen ruk uitlezen.

"De vondeling"
Het verhaal van "De vondeling" wordt verteld in drie tijdslagen, die steeds worden afgewisseld in het boek. In 1968 vindt de 8 jarige Robin een dode baby in de branding. Als ze even
later terugkomt met haar moeder, is de baby spoorloos verdwenen. Niemand die iets weet of heeft gezien. Robins vondst wordt afgedaan als fantasie. In 1990 keert Robin terug naar de Isles of Scilly om uit te zoeken wat er destijds is gebeurd. En dat verhaal wordt vervolgens door een bejaarde dame in 2035 doorverteld aan haar schoonheidsspecialiste Rebecca.
Meuleman tekent prachtig de sfeer op het eiland, de ruige natuur en de gesloten gemeenschap, die niets moet hebben van buitenstaanders en pottenkijkers.
Het boek gaat over de kracht van herinneringen, hoe die ons en ons leven vormen, en hoe wij zelf onze herinneringen vormgeven.

"Het monster van Essex"
"Het monster van Essex" speelt in de 19e eeuw. De nogal vrijgevochten hoofdpersoon Cora Seaborne verhuist naar een dorpje in Essex om zich daar te wijden aan de fossielenjacht. Ze ontmoet daar de (getrouwde) dominee Will Ransome; langzaam worden ze verliefd op elkaar. Het boek is een soort 'gothic novel': mist, raadsels, vreemde verschijningen, verdwijningen en vooral de geruchten over een rondwarend zeemonster zorgen voor spanning. Het boek geeft een mooi beeld van de victoriaanse tijd waarin religie (dominee Will) en wetenschap (Cora) met elkaar botsen, en waarin de man-vrouw verhoudingen langzaam veranderen.


Veel leesplezier met deze drie Sarah's!

Madeleine


Geestgrond - Sarah Moss  ISBN: 9789493081178 
De vondeling - Sarah Meuleman  ISBN:  9789048833313
Het monster van Essex - Sarah Perry  ISBN: 9789044634112



Reacties