Kleur, kunst & koken
Laatst was ik aan het grasduinen in mijn kookboekenverzameling en heb ik deze juweeltjes weer eens ingekeken. Een heel speciaal soort kookboeken, met zowel lekkere recepten als kleurrijke kunst.
Deze kreeg ik ooit voor mijn verjaardag van een vriendin. Er staan recepten uit allerlei landen in, zoals: Tzai Tang (groentesoep) uit China, tandoori kip uit India, bananentaart en guacemole uit Mexico, Duitse koolpakketjes, Turkse gevulde paprika's, Japanse yakitori...En dit allemaal in een kleurige setting van tekeningen, collages en 'kitscherige' plaatjes.Dit zijn deel 1 en deel 2 in de serie Artacucina, uitgegeven door de Amsterdamse artgallery Artacasa (Kerkstraat 411). Prachtige kookboeken, waarin elk recept geflankeerd wordt door een 'culinair' kunstwerk. Er bestaat inmiddels ook een deel 3. (heb ik nog niet) De recepten zijn stuk voor stuk makkelijk te maken; het boek is heerlijk om in te bladeren, je wordt heel vrolijk van al die prachtige, kleurige kunst.
Een lekker recept als voorbeeld:
Dadeltaartje
Nodig:
- 250 gram roomboter
- 500 gram dadels
- 50 gram bruine basterdsuiker
- 1 flinke hand walnoten, grof gehakt
- 1 rol mariakoekjes, in stukjes
- 1 flinke scheut karamelsiroop (pannenkoekenstroop)
- 1 geklopt eitje
- geraspte kokos
Bereiding:
Ontpit de dadels en snijd in reepjes. Smelt de boter in magnetron 2 min op 600 W. (mag niet koken). Roer de suiker bij de boter tot een gladde emulsie. Doe het geklopte ei erbij en roer goed door. Voeg de stroop toe en zet 1 min in de magnetron op 600 W. Doe de dadels bij het mengsel en zet nog 3 min op 600 W. in de magnetron. Voeg de stukken koek en walnoten erbij, schep goed om en zet nog halve min. in de magnetron op 600 W. Vet een springvorm in van 24 cm doorsnee en stort het mengsel erin. Strijk glad en zet minstens 3 uur in de koelkast.
Veel kook-, lees- en kijkplezier!
Madeleine
Koken & Kitsch -Eva Maria Nitsche NUR 442 Uitgegeven door Deltas
ArtaCucina deel 1 - Van der Scheer/ Mijer ISBN 978 90 5594 598 6 NUR 440
ArtaCucina deel 2 - Van der Scheer/ Mijer ISBN 978 90 5594 685 3 NUR 440
Reacties
Een reactie posten