Moord in Florence
Florence 1537. Kunstenaar Jacopo de Pontormo wordt , op brute wijze vermoord, gevonden bij de fresco's die hij aan het schilderen was, in de San Lorenzo kapel, de kerk van de Medici's. Deze fresco's hadden nog fraaier moeten worden dan Michelangelo's Sixtijnse kapel. Hertog Cosimo de Medici geeft zijn adviseur Giorgio Vasari, kunstschilder/ schrijver, opdracht de moord te onderzoeken. Bij Pontormo is ook een obsceen schilderij gevonden waarop Cosimo's dochter Maria als wulpse Venus staat afgebeeld. Wie heeft dat geschilderd? Het kunstwerk wordt achter slot en grendel opgeborgen in het De Medici paleis. Ene Cellini, handlanger van koningin Catharina van Frankrijk, probeert het in handen te krijgen. Want Catharina, hoewel ze zich voordoet als goede vriendin/ adviseuse van Maria, wil het meisje uit alle macht compromitteren. Maria ondertussen, beraamt een plan om haar vader en huis te ontvluchten, om te ontsnappen aan een gedwongen huwelijk. Intriges genoeg dus.Brievenroman
Binet heeft voor deze roman uitgebreid onderzoek gedaan. Met teruggevonden brieven en ander historisch materiaal als basis heeft hij op een prachtige manier feiten en fictie met elkaar verweven. De roman is opgezet als brievenroman: meer dan twintig personages schrijven brieven naar elkaar. Hierdoor wisselen verschillende perspectieven elkaar af; ieder personage heeft zijn eigen gedachten over bepaalde feiten. En als lezer zijn we zo op de hoogte van heel wat zaken die voor andere personages geheim blijven. Koningin Catharina schrijft lieve brieven vol advies aan haar nichtje Maria, maar uit haar andere brieven aan handlanger Piero Strozzi blijkt hoe ze meedogenloos werkt aan Maria's ondergang. Dit doet heel erg denken aan die andere brievenroman, Liaisons Dangereuses, van Choderlos deLaclos, de briefwisseling tussen Mme de Merteuil en Marquis de Valmont. (ook een heerlijk boek!)
Helaas ligt in die brieven ook een (klein) nadeel: hoewel geschreven door zeer uiteenlopende personages, zijn ze allemaal op hetzelfde hoge niveau geschreven. En een schildersknechtje schrijft nou eenmaal niet hetzelfde als een koningin. Daardoor krijgen de personages niet echt een eigen stem; je hoort de stem van Binet erdoorheen.
Machtsspelletjes
Het onderzoek naar de moord loopt als rode draad door de roman. Ondertussen schetst Binet een prachtig beeld van het 16e-eeuwse Florence: de politieke machtsspelletjes, vetes tussen adellijke families, samenzweringen, de rol van de katholieke kerk, de invloed van geestelijke Savonarola, die een grote rol speelt bij het in de ban doen van naaktheid in de schilderkunst, de ver-/geschillen tussen diverse kunstenaars...Kortom, een heerlijk verhaal, zit goed in elkaar met knappe wendingen, geweldig geschreven en je doet een hele hoop historische kennis op. Ik heb ervan genoten!
Lieve groet,
Madeleine
Perspectieven (2023) - Laurent Binet ISBN 978 90 290 9905 9
NL Vert. Liesbeth van Nes
Reacties
Een reactie posten