De voorproever

 Gevaarlijk voedsel

Dat eten soms ook heel gevaarlijk kan zijn, bewijst wel dit boek : De voorproever, van Ugo di Fonte. 

De hoofdpersoon, de arme boer Ugo di Fonte, wordt samen met zijn elfjarige dochter Miranda weggevoerd van zijn boerderijtje, door de wrede en arrogante hertog Federico di Vincelli. Aanvankelijk is Ugo verheugd met zijn nieuwe plekje aan het hof, totdat blijkt dat hij is aangesteld als 's hertogs nieuwe voorproever. De hertog is een man met vele vijanden en dus is zijn eten voorproeven een gevaarlijk werkje. Het verhaal speelt in het 16e eeuwse Italië, op de grens van Toscane en Umbrië. In het voorwoord doet de schrijver van het boek, Peter Elbling, het voorkomen dat het gaat om een oud en authentiek dagboek dat hij slechts 'vertaald' heeft; grappig dat op het boekomslag dan ook Ugo vermeld staat als schrijver. Uiteraard betreft het hier een door Elbling geschreven historische roman, die een prachtig beeld schetst van het Italië in die tijd. 

Amuletten

Niet alleen lezen we over het rijke leven aan het hof van de hertog, maar vooral ook over hen die leven aan de onderkant van de samenleving; het verhaal wordt immers verteld vanuit het perspectief van de arme Ugo. De hertog en de zijnen wentelen zich in rijkdom en genieten van copieuze buffetten. De gewone bevolking lijdt onder armoede, wreedheid en onderdrukking. Met angst en beven zet Ugo zich aan zijn taak. Gelukkig krijgt hij hulp: lijfarts Piero vertelt hem over vergiffen en hun tegengiffen, keukenhulp Tommasso verschaft hem beschermende amuletten. Maar het is vooral Ugo's eigen vindingrijkheid en sluwheid waardoor hij alle gevaar weet te overleven. Alhoewel de angst natuurlijk vaak toeslaat: 

"Leven we ooit zo intens als wanneer er doodsgevaar dreigt? Alle zintuigen - gezicht, gehoor, reuk, tast, smaak - staan op scherp. Elke zenuw staat strak gespannen. We zien alleen dat wat belangrijk is, al het andere laat je van je af vallen zoals gaar vlees van het bot valt. Mijn mond was droog en mijn oksels kletsnat. Ik had mijn amuletten uitgeprobeerd, geëxperimenteerd met vergiften, maar ik was zo hulpeloos als een rat in een hondebek."

Mooie dochter

Die arme Ugo...niet alleen moet hij dagelijks zien te overleven, ook heeft hij de zorg over een opgroeiende, en steeds mooier wordende, dochter. Alle mannen, de hertog incluis, hebben een oogje op haar. Ugo doet zijn uiterste best haar te beschermen en te werken aan haar geluk. Zelf wordt hij verliefd ogje op de Bosnische Agnes. En hij moet zichzelf beschermen tegen zijn plotseling weer opgedoken, onbetrouwbare broer. Kortom, intriges genoeg in dit verhaal. 

De voorproever is een spannende roman, vol passie en humor en vooral vol van geuren en smaken. Bovendien krijg je een goede indruk van wat er in die tijd zoal werd opgediend aan de tafels van hoge heren:

"Ik begon met de aan het spit geroosterde kwartels. Ze waren goddelijk. De veldleeuweriken en fazanten waren zelfs nog lekkerder. Het jonge geitje klaargemaakt in knoflooksaus, voortreffelijk. Ik kwam al voordat de eerste gang voorbij was woorden te kort om het eten te prijzen. Er waren ook aubergines, kapoenen in citroensaus, schalen pasta en perfect bruin gebakken worsten. Het gezouten varkensvlees was sappig, zij het ietsje te zout, maar de gebakken veldbonen waren zo knapperig als voorjaarsvorst."

Het water loopt je in de mond, toch?


Veel leesplezier, 

Madeleine 


Titel: De voorproever -  Auteur : Peter Elbling    ISBN 90 245 4191 3


Deze blogpost verscheen eerder op mijn LekkerLezen - Hebban blog.

Reacties