Wraak in de keuken

 

Verbitterde chefkok

"De smaak van eten waarover je fantaseert is sterker en tastbaarder dan echt eten. Net zoals je de dingen die je in je droom hebt beleeft nog heel levendig kunt voelen op het moment dat je wakker wordt."

De roman Tong gaat over eten, over smaak, over liefde. Hoofdpersoon Chong Chi-won, een kok die haar eigen kookschool runt, wordt verlaten door haar vriend; hij ruilt haar nota bene in voor één van haar cursisten. Chong is gebroken. Eerst is ze verbitterd en lethargisch, maar langzaamaan pakt ze haar leven weer op. Ze stopt met kooklessen geven, gaat weer werken als chefkok in het Italiaanse restaurant waar ze ooit begon en alles lijkt langzaam weer beter te gaan. Tot ze op een dag een tijdschrift leest, waarin haar ex en zijn nieuwe vriendin worden geïnterviewd over hun succesvolle kookschool. Op de foto ernaast staan ze voor het nieuwe huis waarvan Chong ooit droomde. Op dat moment knapt er iets bij haar en besluit ze wraak te nemen, uiteraard met behulp van haar kookkunst.

Wraakactie

Tong is geschreven in mooie beeldende, filmische zinnen, heel zintuiglijk ook; je voelt en proeft de woorden. Het verhaal ontspint zich stukje bij beetje; je kunt je goed verplaatsen in de aanvankelijke lethargie en het verdriet van Chong, verdriet waar ze langzaam weer uitkruipt. Het verhaal blijft spannend en wordt naar het einde toe steeds 'donkerder', wanneer je wordt meegenomen in de wraakactie van Chong. 

Geuren en smaken

Het boek is ingedeeld in zeven delen, elk genoemd naar een maand, van januari tot en met juli. Zo wordt in stapjes toegewerkt naar de apotheose. In het boek is ruimte voor tal van bespiegelingen over smaak, koken en eten en ook over de relatie tussen eten en liefde. Al haar emoties en herinneringen drukt Chong uit in geuren en smaken. 

"Ik draai de noedels om mijn eetstokjes en stop ze in mijn mond. De hete rijstnoedels laten zich smakelijk kauwen. Het vocht is zo vol en rijk dat het nog beter smaakt. Dit is de geur van kokosnoten. De geur van specerijen. De geur van kruiden. De geur van de eerste keer in Singapore met hem."

"Er zijn momenten dat ik niet anders kan dan eten. Die tijden dat ik alleen door te eten kan bewijzen dat ik leef. [...] Eten of niet eten, liefhebben of ermee ophouden. Dit zijn allemaal zintuiglijke kwesties."

Bevreemdend

Ik vond Tong best een bevreemdend boek; ik werd meegezogen door het verhaal maar soms ook erdoor afgestoten, misschien om dat alles zó zinnelijk en beeldend werd beschreven. Het meest bevreemdend, maar ook het mooist, is de manier waarop realiteit en fantasie in dit verhaal door elkaar lopen. Bij alles wat in de roman gebeurt, vraag je je af of het 'echt' is of dat het slechts plaatsvindt in de fantasie van Chong. Ook haar herinneringen aan haar vriend vermengen zich met de fantasie dat hij op een dag weer bij haar terugkeert. 

Aan het eind van de roman wordt Chong volledig in beslag genomen door haar plan voor het maken van een 'perfect' gerecht voor haar ex-vriend; maar of deze maaltijd vervolgens echt plaatsvindt of dat zij het zich slechts heeft ingebeeld....? 

Prachtig boek weer voor kook-én leesliefhebbers!


Lieve groet, 

Madeleine


Tong  - Jo Kyung-Ran   (2009)         NL vertaling: Breuker/ Van Gardingen

ISBN 978 94 9208 637 2

Reacties