Geheimen in Venetië

Een legendarisch boek, geheimzinnige personen , donkere steegjes en een verhaal vol smaken & geuren…

In “De alchemist van Venetië”  van Elle Newmark, reizen we naar  het Venetië van 1498. In de kronkelende steegjes van de stad groeit Luciano op, een verweesd straatschoffie.Als hij op een dag een granaatappel steelt van een marktkraam, wordt hij in zijn kraag gevat door Meester Ferrero, de chefkok van de doge. 

“Ik herinner me die granaatappel goed: de leerachtige rode schil, het veelbelovende gewicht van de vrucht in mijn hand vol wijnzoete klonters vruchtvlees. Toen ik hem van de stapel pakte, stelde ik me de bevredigende beet voor, het vrijkomen van de zurige geur, de sappen die mijn lippen zouden bevochtigen en over mijn kin zouden lopen.” 

Tot Luciano’s verbazing biedt Ferrero hem onderdak en voedsel aan, in ruil voor hulp in de keuken. Eerst moet Luciano klusjes doen als eindeloos water verversen, vloeren schrobben en afwassen. Al gauw merkt hij dat de Meester meer met hem voorheeft. Ferrero laat hem kennismaken met nieuwe smaken, vreemde groenten en kruiden en (in de ogen van Luciano) magische recepten.

Mysterieus boek

Later wordt Luciano bevorderd tot groentekok. Intussen gonst het in de stad en daarbuiten van de geruchten over een oud, mysterieus boek dat een onvoorstelbaar machtige invloed heeft. Er zouden recepten in staan voor onder andere goud, onsterfelijkheid en eeuwige liefde. Met name dat laatste recept interesseert Luciano, aangezien hij een brandende liefde heeft opgevat voor Francesca, een novice uit het klooster. Het boek maakt ook deel uit van de machtsstrijd tussen Rome en Venetië en deze strijd maakt de speurtocht naar het boek des te grimmiger. Wie het in zijn bezit krijgt zal immers oppermachtig zijn, en dat is het begin van een wrede razzia waarbij velen in de martelkerkers van Venetië belanden. Complotten worden overal gesmeed en wie voor een diner bij de doge wordt uitgenodigd is zijn leven vaak niet zeker...

De keukenmeester maakt Luciano erfgenaam van zijn kennis. Hij blijkt ook één van de ‘’Bewakers”, een groep van koks, verspreid over Europa, die via gecodeerde recepten eeuwenoude kennis doorgeven en zo de vrije gedachte te stimuleren. Hij probeert Luciano te laten inzien dat echte magie niet ligt in toverkunst en -spreuken, maar in kennis.

Het oude Venetië

Uiteraard gaat Luciano ook op zoek naar het boek, hiertoe aangespoord door zijn straatvriendje Marco. Voortdurend wordt hij daarbij heen en weer geslingerd tussen de loyaliteit aan zijn nieuwe Meester en de kameraadschap met zijn oude vrienden en Francesca. Ook is hij ongelooflijk nieuwsgierig en kan hij, helaas, geen geheim bewaren. Dat maakt het trouwens wel wat ongeloofwaardig dat de Meester juist hem heeft uitgekozen als zijn opvolger.

 Maar begin je eenmaal aan dit spannende verhaal, dan kun je het toch niet meer wegleggen. Waar is het geheimzinnige boek, voor wie kiest Luciano, voor de Meester of voor Francesca? Dit boek geeft een prachtige impressie van het oude Venetië, haar kanalen, steegjes en bruggen, de markten en obscure kroegjes. Ook geeft Newmark prachtige schetsen van de paleiskeukens en het is vooral genieten van haar suggestieve beschrijvingen van al het voedsel dat wordt gekookt, bewonderd en opgegeten.

 “Na de eenvoud van de gnocchi was de vis verbijsterend. Pellegrino had de hele dag besteed aan het bereiden van de mullen. Hij had de koppen er gedeeltelijk afgehaald en de vis door de opening schoongemaakt, zodat de romp intact was gebleven. Toen had hij elke vis gemasseerd om de graten los te maken, die hij er met grote moeite uit had gehaald zonder de huid te scheuren. Het mullenvlees was gecombineerd met gehakte spinkrab, in room geweekt brood, gesnipperde sjalotten, een flintertje knoflook, tijm, nootmuskaat en boter, en daarna zorgvuldig weer in de huid geschoven. Pellegrino legde de koppen weer in hun natuurlijke positie en duwde de vissen in hun oorspronkelijke vorm. Om de mullen heen legde hij groenten en kruiden, waarna hij het geheel met perkament afsloot om in zijn eigen smaakvolle stoom gaar te stoven. “

 

Krijg je daar geen trek van? Ik wens je smakelijk lezen, 

Madeleine

 De alchemist van Venetië – auteur Elle Newmark. Nederlandse vertaling : Mieke Vastbinder

ISBN 978-90-229-9508-2

Oorspronkelijke titel : The Book of Unholy Mischief   

Deze post verscheen eerder op mijn LekkerLezen blog op Hebban.

Reacties