De Openbaring: grappig en griezelig tegelijk

 A.M. Homes

Eergisteren las ik het nieuwste boek uit van de Amerikaanse schrijfster A.M. Homes: De openbaring. Ik wilde het vóór donderdagavond uit hebben,  aangezien ik dan naar haar lezing zou gaan, waarin dit boek (en de daarin besproken thema's) een grote rol speelt. Tip: de lezing werd gehouden bij Spui25 in Amsterdam,  waar ze wekelijks een superleuk & interessant programma hebben over allerlei actuele, culturele, geschiedkundige etc. onderwerpen. En er zijn dus ook regelmatig lezingen en interviews van schrijvers. Abonneer je op hun nieuwsbrief en je blijft op de hoogte! 

Dit terzijde, nu het boek: 

Het verhaal begint op de dag dat Barack Obama wordt verkozen tot president. (4 november 2008) Hoofdpersoon Big Guy, een steenrijke Republikein en éen van de donateurs van Obama's tegenstander McCain, is woest. Zal nu werkelijk alles waar America, in zijn ogen, 'great' in is, teloor gaan? Niet als het aan hem ligt; hij verzint een plan. Hij verzamelt een aantal rijke, witte en conservatieve mannen om zich heen en samen vormen ze de "Forever Men". Doel: een soort ondergrondse revolutie opzetten waarmee ze Obama/ de Democraten zullen ondermijnen en de Republikeinen de macht zullen terug bezorgen. Een soort revival dus van hún democratie en het oerconservatieve Amerika. 

"Wij geloven in de vrije markt, individuele vrijheid, de vrijheid om te doen wat je maar wilt."

"De vraag is hoe we Amerika, óns Amerika, weer kunnen terugwinnen,  het traditionele Amerika dat de dromen van onze voorvaders eer aandoet."

Hilarisch, met een duister randje

Als een groep stoute, recalcitrante jongens smeden ze hun plannen. Het lijkt af en toe wel of ze 'terroristje' spelen, of een 'spionnenspel' doen: geheime lunches, codetaal, beraadslagingen onder het mom van een jachtpartij of ballonvaart, speciale revers-speldjes.....Dat alles en de manier waarop Homes de mannen beschrijft is vaak ronduit hilarisch. Lange tijd lijkt het of het alleen maar bij 'plannen' blijft, die niet daadwerkelijk zullen worden uitgevoerd. Maar ja, inmiddels weten we allemaal wat er uiteindelijk gebeurd is (verkiezing van  Trump, Q-Anon, bestorming van het Capitool etc.). En dat geeft het hele verhaal iets zeer onheilspellends. 

Is er hoop? 

Onder al die mannen zitten een aantal echt enge, om niet te zeggen krankzinnige, figuren. Big Guy zelf is een echte patriot, heeft een voorliefde voor de Amerikaanse geschiedenis, de Founding Fathers, en oude veldslagen naspelen met zijn soldaatjes in de kelder. Zijn liefde voor tienerdochter Meghan maakt hem ook kwetsbaarder, menselijker. Hij heeft haar opgevoed volgens zijn conservatieve, Republikeinse levensvisie. Maar of Meghan hier ook in zal meegaan nu ze volwassen wordt? 

Naast het politieke verhaal, vertelt Homes ook een familieverhaal. Het gezin van Big Guy is langzaam aan het uit elkaar vallen, al beseft hij het misschien zelf nog niet (of hij wil het niet zien). Zijn vrouw is al jaren ongelukkig, haar toevlucht nemend tot alcoholisme, diëten en detoxen. Ze wordt opgenomen in de Betty Ford kliniek en vanaf dat moment gaat ze haar eigen weg. Dochter Meghan komt er langzaam achter dat de verhalen en geschiedenis die haar vader vertelde, misschien ook wel ánders uitgelegd kunnen worden. Het is een superslim meisje, dat alles en iedereen observeert, en veel vragen stelt. Is zij symbool van een nieuwe hoop, een tegenkracht tegen de ideeën van haar vader en zijn Forever Men? Haar laatste woorden in de roman: 

"De conclusie is dat iemand die een verandering teweeg wil brengen soms honderdtachtig graden moet draaien en al zijn oude waarheden de rug moet toekeren, of het nu om zijn politieke standpunten of zijn familie gaat."

Go, Meghan !

The role of the writer - witness or commentator? 

Dit was de titel van Homes' lezing van gisteren. Een onderzoek naar de rol van de schrijver in de samenleving. Zeker in deze nogal tumultueuze tijden van polarisatie op politiek en sociaal vlak. Net als in haar boeken is Homes afwisselend (zeer!) grappig en dan weer serieus. Zonder humor kun je volgens haar ook niet schrijven over dit soort zware onderwerpen. Waar Homes heel goed in is: ze kan zich echt inleven in de gekste, vreemdste personages (ook die waar ze in de realiteit ver van af staat, zoals bijvoorbeeld Big Guy) Ze las stukken voor uit haar verhalenbundel Days of Awe en deze nieuwe roman De Openbaring. Daarna werd ze geïnterviewd doot Margot Dijkgraaf. 

Beide boeken zijn echte aanraders, ik ben fan van Homes!




Lieve groet,

Madeleine 


De Openbaring - A.M. Homes (vert. Gerda Baardman & Monique ter Berg)  ISBN 978 9403 182919

Eng.: The Unfolding  ISBN 978 0593  653 081

Days of Awe - A.M. Homes  ISBN 978 1 78378 482 0



Reacties