Paris oh lala !

 Bezoekje aan de lichtstad

Onlangs was ik met vier vriendinnen weer eens in Parijs. Een bezoekje dat al heel lang gepland stond, maar (je raadt het al) vanwege corona maar steeds geen doorgang vond. Nu was het eindelijk zover, het was echt prachtig! weer, we hadden een leuk hotel aan de rand van de Marais, kortom, alles was super😊.  We hebben veel leuke buurtjes verkend, vaak op terrasjes en in parken gezeten, en vooral : heerlijk gegeten!

Boeken over Parijs

Ga je ook binnenkort naar Parijs, dan heb ik hier een paar leuke boekentips voor je. Even wat anders dan de standaard stadsgidjes (waarvan 'timetomomo' trouwens wel een hele leuke is hoor)

Stadsliefde - Adriaan van Dis .Van Dis woonde ooit een aantal jaren in Parijs en schreef deze bundel vol prachtige verhalen erover. 

Ongewoon Parijs en Ongekend Parijs - Ferry van der Vliet. Van der Vliet is een journalist die al jarenlang een blog bijhoudt waarin hij schrijft over (zijn wandelingen in) Parijs. Naar aanleiding daarvan publiceerde hij ook deze 2 boeken waarin hij je meeneemt naar (redelijk) onbekende plekjes in Parijs. Zijn blog is trouwens ook ontzettend leuk om te volgen. 

Het andere Parijs - Luc Santé. Over de laatste twee eeuwen geschiedenis van Parijs. Maar dan niet die van de grote namen en bekende figuren, maar van het leven 'aan de onderkant'. Het Parijs van de hoeren, de revolutionairen, de arme kunstenaars, de straatzangers, de arbeiders en de criminelen.Van de kleine straatjes & steegjes, de arme, onbekende buurtjes. Een heel ander Parijs dan dat van de Eiffeltoren, de grote musea, de Notre Dame.....Ik vond het een geweldig boek!

Writers in Paris - David Burke. Voor de boekliefhebbers onder ons (ik neem aan dat jij dat ook bent, anders kwam je niet op dit blog 😊) . Ik kocht dit  boek ooit bij de mooiste (vind ik tenminste) boekhandel ter wereld : Shakespeare & Co. In Parijs uiteraard (adres 37, Rue de la Bûcherie). Burke neemt je mee op wandelingen door de 'literaire' buurten van Parijs en vertelt je waar welke schrijvers hebben gewoond, gegeten, welke café's ze bezochten, waar ze over discussieerden, welke boeken ze schreven. Zeker leuk als je ooit van plan bent een 'literair' weekendje Parijs te doen. Op zijn blog vind je trouwens een aantal wandelingen die je kunt doen. 

Culinaria

En uiteraard, hoe kan het anders, ook nog een paar Parijse-boekentips met culinaire inslag: 

The sweet life in Paris - David Leibovitz. Waarin chef / kookboekenschrijver Lebovitz beschrijft hoe hij ooit naar Parijs verhuisde en daar een nieuw leven begon. Met vooral veel eetbeschrijvingen en recepten. 

Lunch in Parijs - Elizabeth Bard. Ook culinair journalist Bard verhuisde, vanwege de liefde, naar de lichtstad. Deels familiekookboek, deels (haar eigen) liefdesverhaal alsook het verhaal van haar nieuwe leven en hoe ze leert zich aan te passen aan een andere cultuur. 

Mastering the Art of French Eating - Ann Mah. Met een knipoog naar Julia Childs' bestseller Mastering the Art of French Cooking. Ann Mah woont als diplomatenvrouw een aantal jaren in Parijs en gaat op zoek naar al het lekkers dat de Franse keuken te bieden heeft. 


Ik wens je heel veel leesplezier en 'Parijs-voorpret' !


Lieve groet, 
Madeleine 


  • Stadsliefde - Adriaan van Dis ISBN 978 90 457 0516 3
  • Time to momo - Roosje Nieman ISBN 978 949 3273 139
  • Ongewoon Parijs - Ferry vd Vliet ISBN 978 949 320 1972
  • Ongekend Parijs - idem  ISBN 978 949 316 0149
  • Het andere Parijs - Luc Santé ISBN 978 946 310 3688
  • The sweet life in Paris - David Lebovitz ISBN 978 076 792 8892 
  • Lunch in Parijs - Elizabeth Bard ISBN 978 904 461 3131
  • Mastering the Art of French Eating - Ann Mah ISBN 978 014 312 5921


Reacties