Lamsstoof uit : De vier maaltijden

 Eetscène uit : De vier maaltijden - Meir Shalev


"Nou, Zejde, als je geluk hebt wordt dit dus onze laatste maaltijd en zal je vader je niet meer aan je hoofd zeuren, hè?" Hij stond met veel moeite op en liep naar de grote, zwarte oven, die al die tijd rustig had geprutteld. Toen hij de zware deur opende, stegen de warme zwaluwen van de rozemarijn, de wijn, de olijven en de knoflook op uit de oven en klapperden met hun vleugels tegen mijn neus tot ik kippenvel kreeg van genot

Over het boek: 

Vier maaltijden serveert Jakob Sjenfeld gedurende het hele verhaal aan het jongetje (en later de man) Zejde. Zejde betekent ‘opa’ en de moeder van de jongen, Judith, heeft hem zo genoemd om de engel des doods te misleiden. Tijdens deze maaltijden vertelt Jakob aan Zejde het verhaal van zijn liefde voor diens moeder Judith. Judith moet niets weten van Jakob, desondanks zet hij alles op alles en is ervan overtuigd dat zij bij elkaar horen. Hij organiseert zelfs de bruiloft: hij leert dansen, koken, naait een trouwjurk en bestelt een rabbi….

Meir Shalev is een geweldig verhalenverteller. Fabelachtige verhalen komen in het boek voorbij, niet alleen dat van Jakob, maar ook van de twee andere ‘mogelijke vaders’ van Zejde: de boer Mozes Rabinovitsj, bij wie Judith in dienst is als huishoudster en Globerman, de plaatselijke veehandelaar. En natuurlijk het verhaal van Judith zelf, die ooit een dochtertje is verloren waar ze elke nacht van droomt.  Fantastische verhalen zijn het, over dood, liefde, noodlot en toeval, en natuurlijk, over koken en eten. Alle personages zijn ervan overtuigd dat ze het leven kunnen sturen, invloed kunnen uitoefenen op het lot. Maar  'A mentsj tracht oen Got lacht', zo luidt een Jiddisch spreekwoord.

Recept: lamsstoof met rozemarijn & knoflook

Voor 4 personen.

  • 750 gram lamsbout (zonder bot) , in stukjes
  • 2 grote teentjes knoflook, gepeld 
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • 4 takjes rozemarijn
  • ca. 5 ansjovisfiletjes (uit potje of blik) 
  • 1 1/2 dl rode wijn
  • 1 1/2 dl vleesbouillon (kan van blokje) 
  • 1 eetlepel bloem
  • klein schepje suiker
  • 50 gram zwarte olijven 
  • 2 eetlepels fijngehakte krulpeterselie
  • olijfolie en boter om te bakken

Verhit de olie en wat boter in een braadpan en bak hierin de stukjes lamsvlees, in porties, mooi bruin. Haal het vlees uit de pan. Hak de rozemarijn fijn, samen met de knoflook. Fruit de ui in de olie/boter, voeg vlees weer erbij. Roer de bloem erdoor, even meefruiten en giet vervolgens de rode wijn en bouillon erbij. Voeg het rozemarijn-knoflook mengsel toe en roer goed door, plus het schepje suiker. 

Laat alles op heel zacht vuur (op plaatje) ca. 1 à 1 1/2 uur sudderen tot het vlees lekker zacht is. Roer op het laatst de olijven erdoor. Laat in een klein pannetje de ansjovis smelten met drupje olijfolie; roer dit dan ook door het vlees. Voeg zout en peper naar smaak toe. Pas op met zout, want de ansjovis is al zout!

Garneer het gerecht met de ghakte peterselie. Geef er aardappelpuree bij of rijst. 



Reacties