Prei gratin uit : Duizend dagen in Venetië - Marlena da Blasi

 Eetscène uit het boek 

En zo dineer ik met de Venetiaan. Er is een ovale witte schaal met gesmoorde prei in crême fraiche, besprenkeld met wodka. bubbelend, met een goudkleurig korstje van Emmenthaler en Parmezaanse kaas. Omdat ik niet precies weet wat prei is in het Italiaans moet ik het opzoeken in mijn woordenboek. 'Ah, porri,' zegt hij, 'ik hou niet van porri.' Vlug wapper ik met de bladzijden en doe alsof ik me heb vergist. 'Nee, het is geen porri, dit zijn scallogni,', maak ik de Venetiaan wijs. 'Dat heb ik nog nooit gehad,' zegt hij en neemt een hapje. De Venetiaan blijkt de prei heel erg lekker te vinden, zolang het maar sjalot wordt genoemd. 

Over het boek 

Marlena da Blasi is een Amerikaanse kok en kookboekenschrijfster, die in 1993 voor de tweede keer afreist naar Venetië. Een paar jaar eerder was zij al verliefd geworden op deze stad.  Nu zij hier voor de tweede keer is, vindt zij tot haar verbazing de liefde van haar leven: een man die op Peter Sellers lijkt, met 'bosbeskleurige ogen'.  Ze worden zo verliefd, dat zij haar baan in Amerika opzegt, haar huis daar verkoopt en in Venetië een nieuw leven begint met 'haar Venetiaan'. Twee totaal verschillende persoonlijkheden: hij voorzichtig, in zichzelf gekeerd, bang voor het oordeel van anderen, zij flamboyant, levenslustig en contact makend met iedereen. 

De strooptochten van Marlena door de stad, op zoek naar stoffen, spiegels en meubels voor hun appartement zijn zó inspirerend. Maar ik genoot vooral van haar beschrijvingen van de stad, van de Venetiaanse manier van leven en vooral: de Venetiaanse keuken! Elke dag gaat ze op zoek naar de lekkerste ingrediënten en de mooiste markten en winkeltjes. 

Dit boek kreeg twee leuke vervolgen : Duizend dagen in Toscane (waar Fernando en Marlena een tijdlang wonen) en Vrouwe van het palazzo. Hierin lees je hoe Marlena en Fernando een oud palazzo in Orvieto weer bewoonbaar maken. Inclusief de hilarische strijd die de doortastende Marlena moet voeren met het legertje aannemers en verbouwers, die nu eenmaal een ander tempo aanhouden dan zij! Beide boeken staan uiteraard ook weer bol van lekker eten en heerlijke recepten.

Het recept : preigratin

Voor 4 personen

  • Ca. 12 preien (niet al te dik) 
  • 1 pond (banaan-)sjalotjes , gepeld en in halve ringen of partjes (wat je lekkerst vind) 
  • 4 dl mascarpone
  • gemalen zeezout en peper, naar smaak
  • 1 dl wodka (of neutrale grappa)
  • 50 gr versgeraspte Parmezaanse kaas
  • paar el paneermeel of panko
  • 1 el boter

 Verwarm de oven voor op 200 gr. C. Snijd het groene deel van de prei (wordt niet gebruikt). Was de prei goed schoon, halveer de stengels in de lengte. Snijd ze ook eventueel in iets kleinere stukken; hangt beetje af vd grootte van je ovenschaal. Doe de prei in een grote kom. Roer in een andere kom de uien, mascarpone, zout en peper  en wodka door elkaar. Schep dit mascarponemengsel vervolgens voorzichtig door de preien, zorg dat alle stukjes prei bedekt zijn met het mengsel.

Doe de prei vervolgens in een ovalen, met boter ingevette, ovenschaal. Strooi er de Parmezaanse kaas overheen en wat paneermeel of panko. Leg hier en daar en klein klontje boter erop. Bak de gratin ca. 30  minuten in de voorverwarmde oven, tot er een bruin korstje is gevormd. Check af en toe. 

Dit gerecht is lekker als lunchgerecht, of als hoofdgerecht bij een diner (dan wellicht de hoeveelheden iets naar boven aanpassen) met wat stokbrood erbij. 

Ook lekker: een paar entrecotes in boter/olijfolie bakken, medium rare, in plakjes snijden en serveren bij de preigratin. 

Eet smakelijk!

Madeleine 


Duzend dagen in Venetië - Marlena da Blasi     ISBN 90 5831 310 7



Reacties