Poesta-goulash uit : De verwarde Cavia

 Eetscène uit: De verwarde cavia - Paulien Cornelisse 

'Als iemand me even kan helpen!',  riep Enzo. Kim snelde toe. 'Ja mensen, dit is dus wat Cavia bedoelde met het verrassingseffect!' riep hij. De Groot draaide zich langzaam om. 'Dus speciaal voor deze middag,' vervolgde Enzo, 'heb ik een kleine goulash-tasting bij me. Lekker herfst, lekker boswandeling, lekker goulash.' Hij begon kleine bakjes rond te delen. 

'Dit is een hoogland-goulash', hoorde Cavia hem tegen De Groot zeggen, 'terwijl dit meer een poesta-goulash is, zeg maar wat we hier kennen.'

Over het boek

De verwarde cavia is een heerlijk hilarisch boek van Paulien Cornelisse, uitgebracht in 2016. Hoofdpersoon is 'Caaf' , van buiten een echte cavia met harige vacht, maar van binnen vol menselijke trekjes. Caaf zit op kantoor en houdt zich daar bezig met de communicatie. Wat er vooral op neerkomt dat ze in de weer is met post-its, punaises en de koffie-automaat.  De portretten die Cornelisse schetst van de kantoor-collega's zijn meesterlijk en supergrappig. Het reilen en zeilen op kantoor is ook heerlijk herkenbaar. En uiteraard gaat het ,zoals altijd bij Cornelisse, heel veel over 'taal'. Caaf krijgt ook een vriendje, Enzo (ook cavia 😊), die van plan is een goulash-cateringbedrijfje op te zetten. 

Het recept

Wat wij in Nederland goelash noemen, is in Hongarije goelash-soep. De goelash-stoofschotel, waarvan hier het recept volgt, heet in Hongarije 'pörkölt. Eigenlijk maak je het op een houtvuur, in een zogeheten bogracs (een 'heksenketel' 😊), maar het kan natuurlijk ook prima in een grote braadpan op het fornuis. 

Voor 4 personen: 

  • ca. 900 gram runderlappen, in blokjes gesneden
  • 2 grote uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 1 rode en 1 groene paprika, in blokjes
  • 1 kleine winterpeen, in dunne plakjes
  • 1 ons rookspekblokjes
  • wat kummelzaadjes
  • 1 theelepel (pikant) paprikapoeder
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel bloem
  • klein blikje tomatenpuree
  • ca. 1/2 liter runderbouillon 
  • boter/ olijfolie
  • klein bosje peterselie, blaadjes fijngehakt
  • aardappels (gekookt of puree) of rijst voor erbij

Verhit boter en olijfolie in een grote braadpan en braadt hierin het vlees, in  kleine beetjes per keer, bruin. Houd het vlees even apart en fruit vervolgens de ui en knoflook zacht en lichtbruin. Fruit dan de paprika mee, de wortel en de spekblokjes. Voeg dan het vlees weer toe en bestrooi alles met de bloem, kummel en paprikapoeder. Fruit heel even door. Doe vervolgens de tomatenpuree erbij en de runderbouillon. Zorg dat al het vlees onderstaat. Voeg de laurierblaadjes toe. 

Laat lekker pruttelen (minimaal 3 uur, liever meer) op een zacht vuurtje. Check af en toe of er nog voldoende vocht in zit en roer even door. Strooi vlak voor het serveren wat gehakte peterselie over het vlees. Serveer de pörkölt met gekookte aardappel of puree, of met gekookte rijst. 

Eet  smakelijk!




Reacties