Zoektocht naar geheimzinnige tombe

 De historicus - Elizabeth Kostova

Een heerlijk boek om te lezen als het buiten donker is en jijzelf lekker binnen zit, opgekruld bij de open haard, kerstboom aan…

Het verhaal begint in Amsterdam, bij de zestienjarige Helen die in de bibliotheek van haar vader een geheimzinnig boek vindt met daarin de afbeelding van een draak. Ook vindt ze een stapel mysterieuze brieven. Van haar vader verneemt ze vervolgens bij stukje en beetje het bijbehorend verhaal. Totdat haar vader op een dag spoorloos verdwijnt en Helen samen met een vriendje naar hem op zoek gaat.

Er lopen verschillende verhaallijnen door elkaar in dit boek, die de lezer krijgt voorgeschoteld via vertelde verhalen, brieven, en oude documenten. Naast het verhaal van Helens zoektocht naar haar vader, lezen we ook over de zoektocht (dertig jaar geleden) van haar vader naar zijn promotor en vriend Rossi, over zijn zoektocht naar Helens (eveneens verdwenen) moeder en bovenal, over de spannende zoektocht van al deze mensen naar de tombe van Dracula.

Vlad de Spietser

Want dat is de figuur waar het allemaal om draait in dit boek: Prins Dracula, oftewel Vlad de Spietser. Een historische figuur uit de 16e eeuw, Prins van Walachije (in Roemenië), een zeer gewelddadig man, die de gewoonte had zijn vijanden op lange staken levend te spietsen. Deze Vlad inspireerde destijds Bram Stoker tot het schrijven van zijn Dracula-roman. Al vrij vroeg in het verhaal van De historicus blijkt dat deze Dracula nog steeds leeft en nog altijd zijn nare praktijken erop na houdt. 

Wat ik geweldig vond aan dit boek zijn de prachtige beschrijvingen van landschappen en steden. In hun zoektochten komen de hoofdpersonen in o.a. Roemenië (m.n. Transsylvanië) , diverse Balkan-landen, Istanbul, Boedapest, de Pyreneeën. Allemaal plaatsen waar wijzelf ook (met veel plezier) geweest zijn. Bovendien is duidelijk dat de schrijfster veel vooronderzoek heeft gedaan voor dit boek: je leert van alles over middeleeuwse kloosterorden en de Byzantijnse geschiedenis. Ook heel fijn zijn de beschrijvingen van alle stoffige bibliotheken, archieven en oude kloosters waarin gezocht wordt naar antieke documenten.

Teveel toevalligheden

Wat ik minder goed vond, zijn de vele toevalligheden in het verhaal: hoe alle bezitters van een ‘drakenboek’ elkaar allemaal toevallig tegen het lijf lopen, hoe belangrijke documenten op precies het juiste moment worden gevonden… En je kunt je misschien ook wel ergeren aan de wel heel bekende cliché-plaatjes van ‘knoflook, crucifixen en zilveren staven’ als afweermiddel tegen vampiers, de twee beetgaatjes in de nek e.d. Ook zijn er hier en daar wel ‘losse eindjes’ in het verhaal te bespeuren. En het einde…ik zal het hier niet verklappen, maar mij viel het wat tegen.

Maar al met al heb ik wel genoten van dit verhaal; het boek zit verder goed in elkaar. Het is zeer sfeervol, vlot en spannend geschreven. Er is duidelijk te merken dat de vader van Kostova haar vroeger als kind veel volksverhalen uit de Balkan heeft verteld. Daaruit putte ze haar inspiratie voor deze roman. Kortom: een mooie combi van geschiedenis en mythische volksverhalen. 


Met dit boek sloot ik mijn leesjaar 2021 af. Op naar de boeken van 2022!


Veel leesplezier en lieve groet van

Madeleine


Titel: De historicus 

Auteur: Elizabeth Kostova

ISBN: 90 510 89686


Reacties