Vier keer "Smaak" en nog meer smakelijks

 SMAAK

Smaken verschillen, groter cliché kun je niet verzinnen. Maar ja (als we het even bij voedselsmaken houden), niet iedereen houdt van spruitjes. De een is gek op Franse geitenkaas, de ander gruwt ervan. En: je smaak kan veranderen, ontwikkelt zich gedurende je leven. Zo hield ik als kind helemaal niet van rauwe tomaten (wel van tomatensoep 😊), nu ben ik er gek op! In deze blogpost deel ik een aantal boeken die allemaal gaan over het fenomeen "Smaak". (dwz de 'voedselvariant' dan) 

Deze vier  boeken heten zelfs zo:

Smaak - Kathy Mathys  

Kathy Mathys is literair journalist; zij schrijft over (vnl. Engelstalige) literatuur en culinaire literatuur. Ook is ze werkzaam als schrijfdocent; ze geeft o.a. workshops over schrijven over eten. In dit boek neemt ze je mee op ontdekkingstocht door de wereld van de smaak. Ze beschrijft de smaken en gerechten die in haar jeugd (en de rest van haat leven) een grote rol speelden,  geeft inzicht in de basissmaken zoet, zout, zuur, bitter en umami, omlijst door vele smakelijke verhalen. Ook leuk zijn de uitstapjes die ze hierbij maakt naar de literatuur & film. Heb echt genoten van dit boek (enige nadeel: er worden zóveel leuke boeken in genoemd die ik óok wil lezen...tijd tijd tijd...) 


Smaak
- Annelies van Wittenberghe 
 Zij is historica met een passie voor culinaire historie. In dit heerlijke boek beschrijft ze de culinaire geschiedenis (vanaf de Grieken & Romeinen tot nu) in 120 recepten, gebundeld volgens 6 basissmaken: zoet, zuur, bitter en zout, hartig en kruidig. De recepten
vond ze in talloze historische kookboeken.

Smaak - Jonathan Grimwood Roman over over een achttiende eeuwse 'foodie'; chef Jean-Marie Dumont heeft een allesoverheersende osbessie met smaken & eten. Hij gaat op zoek naar de ultieme smaakbeleving. 

Smaak - Jeroen Thijssen Dit boek staat nog op mijn aanschaf-lijstje. Jeroen Thijssen is culinair journalist en auteur. In Smaak onderzoekt hij hoe mensen nou eigenlijk proeven; wat gebeurt er met onze  zintuigen en hersenen als we bijvoorbeeld iets zoets of zouts eten/ drinken? Wat is smaak eigenlijk? 

En er is nog veel meer smakelijks...

Het wezen van de smaak - Brillat Savarin 

Dit culinaire naslagwerk  verscheen in 1826 ! Brillat Savarin was een Franse jurist met een grote voorliefde voor lekker eten. Grappig weetje: als je nu googlet op zijn naam, krijg je voornamelijk posts over het (naar hem genoemde) Franse kaasje 😊. Zijn boek staat boordevol anekdotes, overpeinzingen en herinneringen over hoe men eet, wat men eet, over koffie, chocola, frituren, over smaak. 

Smakelijk leven - James en Kay Salter Leuk boek om naast je bed te leggen of op je bureau en er elke dag een stukje in te lezen. Het staat namelijk boordevol culinaire weetjes, gerangschikt op de dagen van het jaar. Er komt van alles voorbij: avocado's, café au lait, hot dogs, Agnes Sorèl, Taillevent, garum, dadels....En ook hier, veel literaire zijstapjes.


Smaakmakend - Molly Birnbaum Het zal je maar gebeuren, je bent kok en door een ongeval verlies je plotsklaps je geur en smaak! Dit overkwam Molly Birnbaum en ze schijft erover in dit boek. 

De smaakbijbel - Niki Segnit Dit boek ga ik ook zeker aanschaffen: hierin geeft Segnit talloze verrassende  smaakcombinaties, echt een basiskookboek. Segnit is culinair columniste en smaak-/productontwikkelaar.

En tot slot nog een leuke tip: 

luister eens naar de podcastreeks van de Koninklijke Bibliotheek: De smaak van Nederland. Waarin  Hiske Versprille, Charlotte Kleyn, Alain Caron e.a. vertellen over de Nederlandse eetcultuur in al zijn diversiteit. 

https://www.kb.nl/themas/de-smaak-van-nederland-van-spruitjes-tot-sushi/podcastreeks-de-smaak-van-nederland

Veel lees-en luisterplezier!

Madeleine 

Smaak - Kathy Mathys  ISBN 978 08 5425 359

Smaak - Annelies van Wittenberghe  ISBN 978 90 5908 705 7

Smaak - Jonathan Grimwood (origin. The Last Banquet) ISBN 978 94 0160 0798

Smaak - Jeroen Thijssen ISBN 978 90 4681 8527

Het wezen van de smaak - Brillat Savarin (orig. Physiologie du goût) ISBN 90 72653 16 5

Smakelijk leven - James & Kay Salter (orig. Life is Meals)  ISBN 90 290 78359

Smaakmakend - Molly Birnbaum (orig. Season to Taste) ISBN 978 90 4720 2066

De smaakbijbel - Niki Segnit  ISBN 978 90 5759 4434



Reacties