Boekentips voor koffieleuten

Ben jij net zo'n koffieleut als ik? Dan heb ik hier een paar leuke boekentips voor je: allemaal boeken die gaan over 'koffie' !

De koffiedief - Tom Hillenbrand

Een historische roman (mijn favoriete genre), die speelt in de 17e eeuw. Het verhaal begint in Engeland, waar de koffiehandel al helemaal in zwang is. In London verrijzen steeds meer koffiehuizen, waar handelaren bij elkaar komen, wetenschappers en virtuosi afspreken, de kranten lezen, hun post laten bezorgen…Eén van die handelaren is Obediah Chalon. Althans, hij was eens succesvol handelaar en eigenaar van een landgoed, nu heeft hij nauwelijks geld meer en houdt zich bezig met oplichterspraktijken; hij vervalst o.a. wisselbrieven van de Amsterdamse bank. Helaas loopt hij tegen de lamp en wordt opgepakt en in Amsterdam in het gevang gegooid.

Dan krijgt hij een kans om zijn vrijheid te herwinnen, plus een beloning: hij krijgt de opdracht koffieplanten te stelen uit Jemen. Het Ottomaanse Rijk heeft namelijk op dat moment het monopolie op de productie en distributie van koffiebonen, maar de VOC wil graag zelf koffieplantages beginnen. Obediah stelt een team samen met wel heel vreemde personages: o.a. een Italiaanse graaf met een passie voor botanica, een Portugese contessa die een ster is in vermommingen, een Deense zeeman….Allemaal hebben ze zo hun eigen talenten die kunnen helpen bij het ontvreemden van de koffie. Samen storten ze zich in allerlei spannende avonturen. Er gaan voortdurend allerlei gecodeerde brieven heen en weer, die dan weer onderschept worden door de verkeerde mensen. Of verkeerd worden geïnterpreteerd, wat weer zorgt voor hilarische verwarring.

 Wat je noemt een echt ouderwets avonturenverhaal! Piraten, explosies, spionnen, ontsnappingen, exotische plaatsen….het komt allemaal voorbij. Het is waar dat de VOC op gegeven moment het koffiemonopolie heeft doorbroken en zelf op Java koffie is gaan telen. Maar hoe de VOC aan die plantjes kwam is onbekend. Dus daar heeft Hillenbrand een mooi verhaal omheen verzonnen!

Handelaar in koffie - David Liss

Speelt ook in de 17e eeuw, tijd van de VOC. Locatie: Amsterdam. Hoofdpersoon is de Portugese jood Miguel Lienzo. Hij is handelaar op de beurs, maar heeft helaas zijn fortuin verloren. Nu moet hij zijn hand ophouden bij zijn streng religieuze en nogal gierige broer Daniël. Miguel vat het plan op om te gaan handelen in een voor die tijd nieuw product (althans, nieuw in Amsterdam) , namelijk koffie. Hij wil proberen om daarin een monopolie te vestigen en gaat daarvoor in zee met een knappe, maar nogal onbetrouwbare weduwe.  Helaas zijn er meer kapers op de kust. Miguel wordt van allerlei kanten tegengewerkt, belaagd zelfs.  Hij ligt voortdurend overhoop met de Mahamad (joods bestuurscollege, soort religieuze ‘politie’) en raakt verzeild in allerlei obscure zaakjes. Hij verdenkt vooral zijn aartsvijand Paridon ervan hem tegen te werken.

Prachtige beschrijvingen van het oude Amsterdam, van de joodse zeden en gewoonten van die tijd, van de Amsterdamse kroegen, de beurs….Het verhaal wordt deels verteld door een alwetende verteller, deels door ene Alonzo Alferonda, een gevluchte Portugese jood die zijn memoires schrijft. Spannend verhaal, mooie sfeertekening !

De monnik van Mokka - Dave Eggers

Non-fictie. Een waargebeurd verhaal dat zich, deels, in Jemen afspeelt. Dave Eggers ontmoet Mohktar Alkanshali, zoon van immigranten uit Jemen, die in San Francisco is opgegroeid. Deze Mohktar krijgt belangstelling voor de geschiedenis van koffie en stuit daarbij op de belangrijke rol die zijn moederland Jemen daarin speelde/speelt. Dan besluit hij de Jemenitische koffie in ere te herstellen en gaat hij in Jemen op zoek naar de oude plantages, om daar alles te leren over de teelt en het branden van koffie. Hij wil deze koffie rechtstreeks kopen van de boeren en verhandelen in Amerika. En daarbij zorgen voor betere leefomstandigheden voor de boeren.
Mohktar vindt een nieuwe oplossing voor de bewerking en verzamelt een koffer vol stalen van de beste bonen die hij op de koffiebeurs in San Francisco wil voorstellen. Alles gaat goed, tot in 2015 de burgeroorlog uitbreekt en de Amerikaanse ambassade in Jemen sluit. Mohktar moet vluchten en op eigen kracht het land zien te ontvluchten met een paar koffers vol koffie, zijn laatste hoop.
 
Dave Eggers beschrijft  Mohktars avonturen in dit boek en geeft heel veel informatie. Als je het uit hebt weet je alles over de geschiedenis van koffie, over soorten koffiebonen, het branden van koffie…Ook komt er nogal wat voorbij over de oorlog in Jemen en de niet zo mooie rol van de Amerikaanse overheid & politie. Maar bovenal is het een prachtig verhaal van een jongen die zijn droom achterna gaat en koste wat kost zijn doel wil bereiken. Mooi detail: Eggers schenkt een deel van de boekopbrengst aan de Mohka Foundation die de levensomstandigheden in Jemen wil verbeteren.

Voordat de koffie koud wordt - Toshikazu Kawaguchi

Een klein maar prachtig boekje! Prachtige kaft ook! (ik las het in het Engels) Oorspronkelijk geschreven voor het toneel en dat merk je ook. Alles speelt zich namelijk af op één plek: een klein koffietentje in een achteraf straatje in Tokyo. En er zijn maar een paar personages, die éen voor éen een hoofdrol spelen in elk van de hoofdstukken, 4 ‘bedrijven’. Er is veel aandacht voor rekwisieten, zoals de 3 wandklokken, de bel voor de keuken en telkens weer een herhaling van elementen. Het koffiezaakje is al 100 jaar oud, en staat bekend om een vreemde legende: in het zaakje staat een speciaal tafeltje met 1 stoel. Degene die op die stoel gaat zitten krijgt een speciale koffie geserveerd, waarmee je eventjes terug kan reizen in de tijd. Naar een tijdstip dat je zelf van te voren bepaalt. Er zijn wél een paar regels aan verbonden:

  • je kunt dit maar 1 keer doen
  • je mag tijdens de tijdreis niet van je stoel af
  • je reis zal niets veranderen aan de werkelijkheid, aan het heden
  • en: je moet ‘terugkeren’ naar het heden voordat je koffie koud is! Zo niet dan verander je in een geest.

We volgen 4 stamgasten van het zaakje op hun reis en het zijn wonderlijke, bevreemdende verhalen. Verandert er dan niets in hun leven? Niet echt en tóch ook wel; het is alsof ze na hun tijdreis beter om kunnen gaan met het heden, met hun problemen. Alle personages komen in elkaars verhalen voor en dat geeft het boek een mooie eenheid. Een beetje surrealistisch en bevreemdend verhaal, en heel ontroerend.

Dus: zet een lekkere kop koffie voor jezelf en nestel je met éen van deze boeken op de bank. Ik wens je veel leesplezier!

Lieve groet, 

Madeleine


De koffiedief - Tom Hillenbrand (oorspr. titel Der Kaffeedieb) ISBN 978 90 225 8425 5

Handelaar in koffie - David Liss (oorspr. The Coffee Trader) ISBN 90 245 4659 I

De monnik van Mokka - Dave Eggers (oorspr. The Monk of Mokka) ISBN 978 488 3055 8

Before the coffee gets cold -Toshikazu Kawaguchi ISBN 978 I 5290 2958 I


Reacties