Uit eten 'in het restaurant'

 Uit eten

Helaas kunnen we vanwege de coronapandemie (voorlopig) niet uit eten; maar we kunnen er wel over lezen. Bijvoorbeeld in dit boek van Christoph Ribbat: In het restaurant. Een cultuurgeschiedenis in vier gangen. 

"De geschiedenis van het Europese restaurant begint met mensen die geen honger hebben".  Die mensen, dat is de Parijse elite eind 18e eeuw, die zich met hun 'tere' gestel tegoeddoen aan restauratieve bouillons, in een nieuw soort eethuizen. Vandaar de naam van deze allereerste restaurants: de 'Bouillons'.  Al gauw serveren deze restaurants veel meer dan alleen bouillon en gaan de meesten zich specialiseren in bepaalde gerechten. Met deze 'bouillons' begint Ribbat zijn geschiedenis van 'het' restaurant. 

Docu-roman

Maar dit boek is veel meer dan een opsomming van geschiedkundige feitjes; niet voor niets kreeg het de benaming 'docu-roman'. Naast het historisch overzicht, waarbij zowel driesterren-restaurants als fastfoodketens worden belicht, schotelt Ribbat ons oneindig veel weetjes, anekdotes en verhalen voor. Waarbij we o.a. inkijkjes krijgen in het (zware) leven van keuken- en bedienend personeel, inzicht krijgen in hoe restaurants een spiegel vormen van de samenleving, of lezen over de opkomst van de restaurantcriticus en de Michelin-sterren. 

Van de hak op detak

He boek is geschreven in korte van-de-hak-op-de-tak springende stukjes. In het begin werkt dit nogal verwarrend, aangezien Ribbat je opeens meeneemt naar een totaal andere plaats en tijd. Maar lees door en je ziet al gauw alle stukjes op hun plek vallen. Dit maakt het boek leuk en spannend; je vraagt je iedere keer af waar je nu weer terechtkomt!

Van Edward Hopper tot foodies

Edward Hopper's restaurant-schilderijen, George Orwell's ervaringen als leerling in de keuken, sociologisch onderzoek naar het werk van horeca-personeel, racisme in Amerikaanse restaurants, de Hamburger-academie van McDonalds, moleculair koken bij El Bulli, de opkomst van foodies en slow food....dat zijn slechts een paar van de dingen die in dit boek voorbij komen.

Aanrader

Christoph Ribbat is historicus en amerikanist; hij heeft voor dit boek grondig onderzoek gedaan. Achterin zijn ook onnoemlijk veel noten opgenomen. Enige nadeel hiervan: er staan zóveel leuke boeken in die óok weer tot lezen uitnodigen...tijd tekort! 

"In het restaurant, brandpunt van de moderne tijd, bereiken ervaringen snel een kookpunt. Het lichaam werkt en geniet met een bijzondere intensiteit. Enthousiasme, afkeer, plezier, hectiek, het gevoel erbij te horen of juist te worden buitengesloten werken er veel sterker dan elders."

Voor iedereen met culinaire interesses is dit boek een echte aanrader! (en ik hoop ook snel weer eens in een 'echt' restaurant te kunnen eten) 

Ik wens je smakelijk lezen, 

Madeleine 


Titel:        In het restaurant. Een cultuurgeschiedenis in vier gangen (Oorspr. titel : Ïm restaurant

Auteur:    Christoph Ribbat

Ned. vertaling:     Marianne van Reenen

ISBN:        978 90 450 3298 6  

Reacties