Boos op kookboeken
Hou je ook zo van koken? Dan heb je je vast wel eens afgevraagd wát de schrijver van je kookboek nu precies bedoelt met dat ‘klontje’ boter, een ‘scheut’ olie of een ‘snufje’, ‘toefje’ van dit of dat ? En hoe groot is eigenlijk een ‘middelgrote’ ui ? Dat en nog veel meer vraagt Julian Barnes zich ook af. Je kent hem vast wel van boeken als Alsof het voorbij is, Flauberts papegaai of De man in de rode mantel. Maar naast schrijver is hij ook amateur-kok en staat dus regelmatig in de keuken. Als kok met niet al te veel zelfvertrouwen beroept hij zich vaak op een kookboek. En dat is precies waar het misgaat… Zoals je kunt lezen in Wijsneus in de keuken.
Barnes noemt zichzelf een ‘wijsneus in de keuken’; dat wil zeggen dat hij nogal eens moppert waarom (de meeste) kookboeken niet duidelijker geschreven zijn. Met veel humor en zelfspot beschrijft hij zijn kookavonturen. Hoe hij langzaamaan steeds meer gaat koken, zeer tegen de heersende gewoonte binnen zijn familie (waar de keuken vooral het domein van de vrouw is). En hoe hij houvast probeert te zoeken in kookboeken, alleen maar om te ontdekken dat er vaak fouten in staan, stappen uit recepten ontbreken, dat de bereidingstijd niet klopt, en dat er wordt gewerkt met aanduidingen als ‘wolkjes’, ‘klontjes’, ‘scheutjes’ etc.
Ook heel grappig zijn de beschrijvingen van zijn keuken en keukengerei. Zoals het stuk waarin hij ons vertelt over het uitruimen van die éne keukenla, waar van alles in terechtkomt. Klinkt het je niet bekend in de oren: een half pak houten barbecueprikkers, vier champagne-afsluiters, een kalkoenpipet, slabestek met girafsteel, een vieze plastic spatel, een truffelrasp, een paar buigrietjes, een schilderijhaak, oud vliegtuigbestek, diverse eetstokjes, een paar spinnenlijkjes….(en dat je na het uitruimen het meeste weer terugstopt in de la).
"DIT IS GEEN RESTAURANT. “
Wijsneus in de keuken bevat geen recepten of mooie plaatjes, maar is wel heel vermakelijk leesvoer. Met veel plezier gelezen!
Madeleine
Titel: Wijsneus in de Keuken (oorspr. The Pedant in the Kitchen)
Reacties
Een reactie posten