Knabbelen
Er zijn van die boeken waar je zo af en toe lekker van kunt 'knabbelen'...
Niet als een hoofdgerecht in één keer naar binnenwerken, maar af en toe genieten van een klein stukje. Zoals de boeken van Sylvia Witteman. Altijd al een fan van al haar columns geweest, ook die waarin ze schrijft over literatuur, over kleine gebeurtenissen in het leven, over moederschap. In Het Bearnaisesyndroom en De Maillaird reactie schrijft ze in de haar kenmerkende grappige, sappige stijl vol heerlijke overdrijving inleidende stukjes bij allerlei fijne gerechten. Juist dat vind ik bij haar zo leuk: hoe ze een verhaaltje begint en via éen of andere twist dan uitkomt bij een bijpassend recept. En ook heel fijn hoe ze allerlei culinaire fabels zo lekker door kan prikken. Bijvoorbeeld over het gebruik van speciaal zeezout:
"Kook twee pannen pasta: een in
water met gewoon zout en een in water met duur zout. Proeft u het verschil?
Voor de 60 euro die u uitspaart, kunt u cocaïne kopen, geen kilo, maar één
gram, van fijne kwaliteit."
Weet wie je eet
Nog een boek om af in toe een stukje in te lezen : Weet wie je eet van Marcel Grauls. Wie was eigenlijk die Chateaubriand van dat lekker stukje vlees? En waarom heet een Tompoes eigenlijk zo? "Hoe beroemde figuren op de menukaart belanden" dat is dan ook de ondertitel van dit grappige werkje.
Heimwee
Eén van mijn eerste Italiaanse kookboeken was Onno Kleyns Heimwee naar La Bella Italia; ik kook er nog steeds graag uit. Dit boekje hier: Een bundel vol kookgeluk, staat vol met grappige korte verhaaltjes en bijbehorende recepten. Hij schrijft gewoon zo likkebaardend lekker en weet superveel van de mediterrane keuken. De recepten in dit boekje zijn allemaal eenvoudig, maar wel lekker!
"We leven weer in september, de overgang van zomer naar herfst, de transitie van vrolijke, frisse tingeltangelsmaken, tomaat, citroen, groen wegwaaikruid, groosterde vis en kleine lamskoteletjes, naar het iets bedaardere werk."
Allesweter
Nog zo'n fijn 'knabbelboek' : De Alleseter , van Joël Broekaert. Je zou ook kunnen zeggen : De Allesweter, want boy, wat weet die man veel van allerlei culinaire zaken; van culinaire historie, (de gekste) ingrediënten, smaken, koks, gerechten uit allerlei landen...echt, je blijft lezen en je verbazen.
Bovendien schrijft hij met zoveel humor en enthousiasme; dit boek is een aanrader voor iedereen die van koken en/of lekker eten houdt!Knabbel ze en groetjes van
Madeleine
Het Bearnaisesyndroom & De
Maiilardreactie - Sylvia Witteman ISBN 978 90 5330 584 3
Weet wie je eet - Marcel Grauls ISBN
978 90 5617 963 2
Een bundel vol kookgeluk - Onno
Kleyn ISBN 978 90 468 1409 3
De Alleseter - Joël Broekaert ISBN
978 90 5759 865 4
Heimwee naar La Bella Italia - Onno
Kleyn ISBN 90 274 7866 x
Deze post verscheen eerder op mijn LekkerLezen blog op Hebban.
Reacties
Een reactie posten