Leesclub-tips

 Leesclubs

Leesclubs ….er bestaan er op dit moment waanzinnig veel in Nederland. Zelf ben ik al zo’n tien jaar lid van een leesclub waarvan de meeste leden ook al net zo lang lid zijn, we houden het goed vol dus. Helaas is was 't het afgelopen jaar wegens corona niet mogelijk om bij elkaar te komen. Dat hebben we een beetje ‘opgelost’ door af en toe een virtuele leesclub-samenkomst te organiseren. Maar ja… da’s toch niet helemaal hetzelfde, hè. Laten we hopen dat 't het komend jaar, met de vaccins, weer mogelijk wordt om elkaar in het echt te zien.

Voor zover bekend, zijn de meeste leesclubs clubs ‘van de lange adem’ ; ze blijven vrij lang bestaan. Maar natuurlijk zijn er ook leesclubs die maar een kort leven beschoren is. Omdat de realiteit toch niet helemaal aan de verwachtingen voldoet  misschien ?  Hieronder vind je een lijstje met tips: wat je kunt doen om een nieuwe leesclub te beginnen, of hoe je een bestaande leesclub nóg leuker kunt maken.

Nieuwe leesclub beginnen? 

Voor mensen die een nieuwe leesclub willen beginnen dit  jaar, hierbij een aantal nuttige tips; zodat je leesclub meer kans van overleven heeft. Bespreek bijvoorbeeld met je nieuwe leden heel goed van tevoren :

  • hoe vaak je bij elkaar wilt komen per jaar (handig >> maak tevoren een datumplanner).  Een goede termijn is om de 6 weken, maar ja..kan ook meer of minder zijn.
  • hoeveel boeken iedereen wil/ kan lezen; de meeste mensen hebben maar weinig tijd (werk… kinderen…)
  • belangrijk ook: willen mensen ja/nee ‘dikke’  boeken lezen ?
  • wat voor soort boeken mensen wel/ of juist niet willen lezen? Ga je je richten op één  bepaald genre of lees je juist alles door elkaar? Lees je alleen actueel of ook klassiekers? Gaan jullie alleen Nederlandse literatuur lezen, of ook vertaalde boeken? Andere talen?

Tip: kijk eens op de site van SENIA(senia.nl).  Daar vind je bijvoorbeeld heel veel boeken-keuzelijsten, speciaal voor leesclubs. Ze hebben trouwens ook online leesclubs waar je je voor kunt opgeven. En heel veel ander leuks, allemaal over leesclubs!

  • hoe jullie omgaan met de te lezen boeken ; voor sommige leesclubs is het  belangrijker om bij elkaar te komen, lekker te kletsen, vriendschap te onderhouden, en daarbij óok even te praten over het gelezen boek. Andere leesclubs richten zich juist heel serieus op boekanalyse. Dus: hoe serieus en hoe diepgaand willen jullie de boeken bespreken? Het is handig als alle leden hierover op éen lijn zitten.

Hoe vind je nieuwe leden? 

De meeste leesclubs ontstaan soort van organisch. Het begint met een paar leden die elkaar al kennen, en langzaamaan brengen die weer andere leden aan etc etc. Het groeit vanzelf. Mocht je graag een eigen leesclub willen beginnen, maar je vindt niet direct leden in je eigen omgeving, probeer dan eens het volgende:

  • hang een leuk verzoek voor nieuwe leden op in de bieb , of in de buurtsuper, of buurthuis       
  • vraag eens rond in de buurt of doe briefjes in de bus bij de buren                                  
  • doe een oproep via social media

Zoals gezegd, je hebt in het begin maar een paar mensen nodig en de rest groeit vanzelf

Dan de inrichting van je leesclub:

  • Hoe bepaal je welk boek gelezen gaat worden? :
    • is er één iemand (evt per toerbeurt) die daarin de leiding neemt?
    •  de bibliotheken hebben ook boekenlijsten voor leesclubs
    •  ieder brengt  omstebeurt een boek aan
  • Waar kom je samen?
    • misschien is er éen bepaald iemand die altijd als vaste plek wil fungeren voor de leesclub. Of misschien heb je een vaste ruimte tot je beschikking (bijv bij de bieb of in een café of buurthuis..)
  • als niet, en je doet het ‘thuis’, dan is het leuk om het per toerbeurt bij de groepsleden thuis te doen, zodat iedereen aan de beurt komt voor organiseren van koffie, wijn, hapjes etc.
  • het kan handig zijn om 1 persoon te laten optreden als ‘secretaris’ (misschien ook wisselen om het jaar..), dwz iemand die zorgt voor de datumplanner, die eventuele boekenlinks doorstuurt etc.  of als nodig boekrecensies verzamelt en meeneemt…
  • als je wilt , en zeker als het boekbespreken toch iets ‘serieuzer’ wordt aangepakt, kan het ook leuk zijn om 1 iemand te hebben als gespreksleider. Die kan bijvoorbeeld een korte inleiding geven, de discussie een beetje leiden, zorgen dat iedereen aan het woord komt
  • kosten: het kan handig zijn om dit tevoren te bespreken. Denk aan aankoop van boeken, huur van een ruimte, kosten voor hapjes/ drankjes etc. Misschien is dit helemaal geen issue, maar…het kan geen kwaad er even over te sparren.

Maak je bestaande leesclub nóg leuker!

Ben je al lid van een leesclub, dan kan het zijn dat er na verloop van tijd een beetje sleur in komt. Het is sowieso altijd handig om af en toe een vragenrondje te doen onder de leden. Is iedereen het nog eens met hoe het gaat of is er behoefte aan iets anders? Iedereen tevree, houen zo. Zo niet, dan hier wat ideetjes:

  • nodig eens de schrijver van het boek uit. In mijn eigen boekclub hebben we dat een paar keer gedaan. Het hoeft echt niet direct zo ingewikkeld te zijn, dat je bijvoorbeeld een Grunberg of Van Dis uitnodigt…Maar net zoals bij ons kan het zijn dat  éen van de groepsleden toevallig een schrijver/ schrijfster persoonlijk kent..
  • als corona weer voorbij is , kunnen we ook weer naar literaire evenementen en schrijverslezingen e.d . (oh wat mis ik dat nu!) Ook dat heb ik met mijn eigen clubje diverse malen gedaan: eerst het boek lezen, vervolgens naar de schrijverslezing . O.a. Arthur Japin en Hella Haasse hebben we gezien/ gehoord, was ontzettend leuk en geeft echt iets extra’s !
  • het is sowieso leuk om, los van een bepaald boek, eens samen naar een literaire avond of literair evenement te gaan. Misschien nieuwe lees-ideetjes opdoen?
  • ook leuk :de combinatie van boek en film. Allemaal het boek lezen, dan samen naar de film (of thuis een filmavond organiseren) en achteraf bespreken wat je van beide vond. (en de verschillen ertussen natuurlijk)
  • als je een Nederlands boek leest, wat ook in Nederland speelt, spreek dan eens af samen een bezoek te brengen aan de plek waar het boek zich afspeelt en maak de boekbeleving daarmee nog levendiger. Ik bedenk me dat we dat met onze leesclub ook nog hebben gedaan afgelopen jaar: we hebben gewandeld rondom Het Hooge Nest, uit het boek van Roxanne van Iperen. Prachtig boek trouwens !
  • houden jullie van lekker eten en speelt het boek of een deel ervan zich af in een bepaald restaurant? Ga er samen eten en hou daar ter plekke je boekbespreking.
    • mooi voorbeeld : Het diner van Herman Koch, combineren met etentje in De Kas in Amsterdam. (heb ik gedaan , niet met boekclub maar met echtgenoot)
  • variant : speelt eten een belangrijke rol in je boek, spreek dan eens af dat iedereen bij de boekbespreking een bepaald gerecht uit het boek maakt en meeneemt.
Over het uitkiezen van te lezen boeken: 

  • misschien is het leuk om eens een grote pot te maken waar ieder lid 1 of 2 boektitels in gooit. Dan wordt er elke keer gegraaid in de pot voor de volgende te lezen titel.
  • kies een bepaalde schrijver uit; iedereen leest een boek van die schrijver naar keuze,waar je dan in de groep iets over vertelt. Dat hebben wij bijvoorbeeld gedaan rondom Philip Roth. (we kwamen erachter dat niemand van ons ooit iets van hem had gelezen )
  • lees eens rond een thema. Dat hoeft niet in 1 sessie; daar kun je ook een aantal samenkomsten aan besteden. Thema’s? Boeken over tweelingen (ga maar eens zoeken, er zijn er vele), boeken over dubbelgangers, over een onbeantwoorde liefde, boeken die spelen in een bepaalde periode, boeken over wraak, over man-vrouw verhoudingen…hiermee kun je alle kanten op.
  • ook leuk: klassiekers lezen plus hun moderne variant, zgn ‘re-tellings’.

Okee, dat was een hele waslijst aan ideeën waarmee je je leesclub ofwel kunt beginnen ofwel een nieuwe boost kunt geven. Ik hoop dat je er wat aan hebt en ik wens jou en je leesclubvrienden in ieder geval heel veel leesplezier!

 Lieve groet, 

Madeleine

Reacties