Spanning in de keuken

Culinaire setting

"Dame Blanche" van schrijver Elwin Post speelt in culinaire sferen: de titel van het boek is namelijk de naam van het kookprogramma van televisiekok Jane Rayme. Jane, als gesjeesde rechtenstudent ooit begonnen als kleine filmcateraar, is inmiddels opgeklommen tot superbekende TV-kok. En dat heeft haar bepaald geen windeieren gelegd. Toch is ze niet echt gelukkig: net gescheiden en in een soort van oorlog verwikkeld met haar producer, verlangt ze stiekem terug naar haar catering-tijd.

Maar dan....
Jane heeft vele bewonderaars. Maar helaas voor haar zit er ook eentje tussen met maniakale neigingen. Deze Jerry, een psychopatische ex-gevangene, haalt zich in zijn hoofd dat hij de ware is voor Jane en begint haar op allerlei manieren te stalken. Nu heeft Jerry een neef, ook een kleine crimineel, en deze twee besluiten samen om Jane te ontvoeren voor een flinke dot losgeld.

Niet zo scherp als je zou denken
De omslag van het boek doet vermoeden dat het hier gaat om een messcherpe thriller. Helaas vond ik dat een beetje tegenvallen. Het verhaal is redelijk voorspelbaar, de karakters nietszeggend en het romantische deel (Jane verliefd op politie-inspecteur) is er met de haren bijgesleept. Niet heel bijzonder dus, maar ook niet heel slecht, het boek leest wel lekker weg. Vooral de klunzige capriolen van 'dumb and dumber' duo Jerry en Carl, de criminele neefjes, geven het boek toch nog wat smaak. 


Groet,

Madeleine


Titel: Dame Blanche
Auteur: Elwin Post
ISBN: 978 90 414 1135 8

Reacties